Publicaties

In november 2016 is bij Uitgeverij WalburgPers het boek De Tegenaanval van Henk Bussemaker (1928) en mij verschenen. Een biografie over zijn vader, onderzeebootcommandant Anton Bussemaker (1900-1941). We nemen de lezers mee vanaf Antons geboorte in het pittoreske Midwoud tot aan zijn dood op volle zee. Anton trad in 1915 in dienst bij de Koninklijke Marine. We schetsen in ons boek een beeld van het leven van een marineman en zijn gezin in de periode voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Op de website van de uitgever staat meer informatie over De Tegenaanval.

Hoe kom ik er bij om een boek te schrijven over de commandant van Hr.Ms. O 16? De reden is een persoonlijke. Mijn oudoom was hoofd machinekamer en is tegelijkertijd met Anton Bussemaker omgekomen. Dit boek is tot stand gekomen uit een natuurlijke drang. Pas een paar jaar geleden begon ik me in mijn oudoom te interesseren, omdat ik totaal niets over hem wist. Ik wilde weten wat er in die dramatische decemberdagen van 1941 en in de jaren daarvoor en daarna was gebeurd. Die vragen heb ik voor mezelf met het schrijven van dit boek weten te beantwoorden. Ik hoop ook voor andere geïnteresseerden.

En dan de beantwoording van vraag twee die ik bijna standaard krijg. Hoe schrijf je een boek met een man die bijna 57 jaar ouder is? Zo gek vind ik het helemaal niet. Uiteraard moet er een klik zijn. Anders houd je het sowieso niet met elkaar uit. In mijn ogen vormen we de ideale combinatie, want we vullen elkaar perfect aan. Hij de technicus van ons twee en de man met een ijzersterk geheugen. Ik de alfa en degene die met de kracht en handigheid van een jonge vrouw alles uitwerkt.

Wilt u dit bijzondere verhaal uit onze eigen mond horen? Henk en ik gaan lezingen geven over het boek. Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

omslag boek